Veileder i dans og bevegelse

 
Foto: Alexandra Dahlen
 

Kan dans og bevegelse skape økt egenomsorg?

Dette ønsker Dans i Trøndelag og Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg å se nærmere på!
Siden høsten 2023 har de to kompetansesentrene samarbeidet om å utvikle en veileder i dans og bevegelse, og i 2024 ble Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen også med på laget!

Gjennom dans og bevegelse har vi muligheten for å uttrykk oss som den vi er på en umiddelbar og naturlig måte. Når vi danser kommer vi i kontakt med vår unikhet, en grunnleggende opplevelse av at dette er meg! Likevel finnes det mye sjenanse og motstand når det kommer til dans og bevegelse.  

Selv om kroppen er med oss hele tiden, opplever vi ikke at den blir viet tid og forståelse. Det er faktisk ofte først når man blir syk eller skadet at man blir bevisst sin egen kropp, og da er det ofte forbundet med noe negativt. Vi opplever at kroppen er blitt litt fremmed for oss!  

På bakgrunn av dette ønsket Dans i Trøndelag og Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg å utvikle en veileder i bevegelse, som henvender seg til alle. Veilederen har til formål å tilgjengeliggjøre og ufarliggjøre dansen, samt få frem bevegelse som et naturlig og nødvendig uttrykk for folk.

Vi er nysgjerrige på om vi gjennom veilederen formår å skape et pusterom i hverdagen hvor vi gir oss tid til å lytte til kroppen.  


 
 

Målet med prosjektet er å lansere en digital veileder delt inn i øvelser for:

  • Egenomsorg

  • Det indre/Mental tilstedeværelse

  • Kreativt samvær


Åtte helsefagarbeidere har våren 2024 testet ut de ni bevegelsesøvelsene i veilederen, over en periode på fem uker. Helsefagarbeiderne kom fra tre ulike kommuner i Trøndelag og hadde roller som blant annet aktivitør, sykepleier, pleiemedarbeider, helsefagarbeider, miljøterapeut og aktivitetskoordinator. Etterfølgende ble det arrangert et felles erfaringsseminar hvor alle helsefagarbeiderne fikk møte hverandre og dele sine erfaringer og refleksjoner rundt øvelsene.

Flere helsefagarbeidere fremhevde at de gjennom øvelsene opplevde en økt tilstedeværelse, velvære og kroppsfornemmelse.

Høsten 2024 hadde vi nye testrunder med 27 studenter fra Nord Universitet og 15 studenter fra NTNU.

Vi gleder oss til å fortsette med dette viktige arbeidet!

Foto: Alexandra Dahlen
Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg